*

Art Craft

*

Art is when you hear a knocking from your soul – and you answer. ~Terri Guillemets

*

Pictura, fotografia si mediul artistic

Edgar Degas self portrait

Fotografia a fost considerata practica sociala larg raspandita si controversata, chiar de la inceputurile sale. Nasterea artei fotografice a generat moduri variate de a observa si analiza lumea inconjuratoare, alaturi de structurile valoaroase statice si dinamice ce o compun.

Pictura imbraca o pozitie proeminenta in societatea artistica. In acelasi timp, fotografia este vazuta drept o “amenintare” pentru universul picturii. Spectatorii artei sunt in continuare puternic atrasi de procesul de construire a imaginii fotografice, in ciuda prejudecatii persistente, ca fotografia ar reprezenta acel substituent “slab” al picturii.

Fotografia si pictura ar putea aparea, in timp, intr-o relatie aparte, fotografia eliberand pictura de functia sa imitativa, permitand reflectarea asupra mediului specific, in timp ce pictura se va indrepta spre fotografia veche, atent exprimata prin stiluri compozitionale.

Artisti precum Edgar Degas (1834-1917), care au incorporat cu usurinta efectele fortografice in creatiile lor, arata complexitatea relatiei  dintre fotografie si pictura.

Edgar Degas – “The Dance Lesson”, 1881 si “The Dance Class”, 1874.

Edgar Germain Hilaire Degas

Edgar Degas Rehearsal of the Scene

Edgar Degas Before the Race

In timp ce fotografia a fost adoptata drept controversata forma de construire a imaginii, haosul artistic, creat de pictura, a condus la ceva ce poate fi denumit drept criza de identitate si definire pentru mediul artistic.

Eforturile consistente ale artistilor si teoreticienilor, din secolele 19, 20 , 21, de a categorisi si delimita in timp fotografia prin intermediul lucrarilor fotografice si a operelor scrise, arata clar evolutia artei fotografice prin existenta imaginilor digitale si a imaginilor generate de computer, dar si complexitatea si largimea sectorului media.

Extinderea imaginilor digitale si facilitatile largi de prelucrare a imaginilor prin intermediul aplicatiilor software, cum este “Photoshop”, a trezit in publicul de pretutindeni o oarecare neincredere sau chiar suspiciune in autenticitatea si originalitatea imaginilor digitale printate.

Creatorul de imagini digitale, din spatele unui computer, este inzestrat cu un nivel al libertatii creative similar cu cel al unui artist dotat cu pensula si culori,  aflat in fata unei panze. Unele dintre cele mai importante si influente lucrari fotografice in care este mentionat rolul mediului inconjurator in arta apartin lui Walter Benjamin’s “The Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction, 1936, and Clement Greenberg’s Avant-Garde and Kitsch” ,1939.

Mai tarziu, lucrari importante au fost completate de Michael Fried, Susann Sontag, Roland Barthes and Rosalind Krauss. La sfarsitul secolului 20 si inceputul secolului 21, au fost realizate o serie de analize filozofice si artistice in fotografie. Michael Fried a lansat cartea Why Photography Matters as Art as Never Before” in 2008 si in decembrie 2009, o editie speciala a ziarului “Art History”, a fost dedicata artei fotografice contemporane.


 

Author: artcraft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *